Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Αλλεργία σε σκόνη

Το 1967 τα ακάρεα αναγνωρίστηκαν ως η κύρια πηγή αλλεργιογόνων της οικιακής σκόνης. Τα πιο συνήθη είδη είναι τα Dermatophagoides pteronyssinus και Dermatophagoides farinae. Άλλα είδη, όπως η Blomia tropicalis, ανευρίσκονται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Τα Lepidoglyphus destructor, Tyrophagus putrescentior, Tarsonimidae βρίσκονται κυρίως σε αποθήκες. Τα ακάρεα είναι αρθρόποδα με 8-πόδια. Τρέφονται με οργανικά συστατικά, π.χ. δερματικές φολίδες (πιτυρίδα), μύκητες, βακτήρια. Αναπτύσσονται σε Σχετική Υγρασία περιβάλλοντος, τουλάχιστον, 65%. Όταν η Σχετική Υγρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από 50% παρατηρείται μειωμένη επιβίωση και παραγωγικότητα τους. Τα κυριότερα αλλεργιογόνα που παράγουν και εκκρίνουν βρίσκονται στα περιττώματά τους και είναι τα Der p 1 και Der f 1, Der p 2, Der f 2, Der p 3, 6, 9. Υπάρχει διασταυρούμενη αντιδραστικότητα μεταξύ των διαφόρων ειδών ακάρεων και μεταξύ των ακάρεων και συγγενών οικογενειών, π.χ. κατσαρίδων και crustaceans (μαλακόστρακα: γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, σαλιγκάρια). Υπάρχουν διάφορα τεστ που μετρούν τα αλλεργιογόνα των ακάρεων στο περιβάλλον. Παράγοντες που προκαλούν αύξηση της συγκέντρωσης των ακάρεων είναι παλιά σπίτια, «φορτωμένη» επίπλωση, κατοικίδια ζώα, ανοιχτές βιβλιοθήκες, ακαταστασία, έλλειψη καθαριότητας, υγρασία, κατσαρίδες, μύκητες. Τα αλλεργιογόνα των ακάρεων βρίσκονται στα χαλιά, στις μοκέτες, στα στρωσίδια –γενικά-, στα κλινοσκεπάσματα, στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στα επικαλυμμένα με έπιπλα, στα ρούχα που δεν πλένονται συχνά, στις γούνες, στα εκτεθειμένα βιβλία, κ.α. Υπερτερούν αριθμητικά στις αστικές παρά στις αγροτικές περιοχές και στις εύκρατες παρά στις τροπικές περιοχές της Γης. Η υγρασία αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα ανάπτυξης των ακάρεων της οικιακής σκόνης. Οι ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος για την επιβίωση των ακάρεων είναι θερμοκρασία: 22-26° C και σχετική υγρασία 75%. Εκτιμάται ότι ποσοστό 5%-30% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ευαισθητοποιημένο στα ακάρεα.


ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ για την ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΝΗ-ΑΚΑΡΕΑ

Η σκόνη περιέχει παντού τα ίδια αλλεργιογόνα;
Όχι. Η σκόνη περιέχει διαφορετικά συστατικά, ανάλογα με το χώρο που συγκεντρώνεται. Η σκόνη μέσα στο σπίτι περιέχει σίγουρα ακάρεα, μύκητες, νεκρά κύτταρα ανθρώπων, αλλεργιογόνα ζώων (αν υπάρχουν κατοικίδια), τροφικά συστατικά, σχετικά μικρή ποσότητα γύρεων (ανάλογα με την εποχή και τον αερισμό του σπιτιού), μικροσωματίδια, κ.α. Η σκόνη στον εξωτερικό χώρο αποτελείται από διάφορα μεγαλοσωματίδια και μικροσωματίδια (ανάλογα με το χώρο), γύρεις, μύκητες, αλλεργιογόνα ζώων, κ.α. Η σκόνη στον επαγγελματικό χώρο περιέχει ως επί το πλείστον επαγγελματικά αλλεργιογόνα. Συνεπώς, ανάλογα με την ευαισθητοποίησή σας θα έχετε έξαρση συμπτωμάτων στον ανάλογο χώρο.

Τι παρεμβάσεις μπορώ να κάνω στο σπίτι μου για να μειώσω τα ακάρεα; Το παιδί μου έχει γνωστή αλλεργία σ’ αυτά.

Αρχικά, τακτοποιήστε το υπνοδωμάτιο του παιδιού και όλους τους χώρους του σπιτιού – ακαταστασία = ακάρεα.  Ακολουθεί το κρεβάτι: πρέπει να τοποθετήσετε ειδικά αντιαλλεργικά καλύμματα στο στρώμα και στα μαξιλάρια. Δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα καλύμματα που βρίσκετε στα καταστήματα λευκών ειδών ή ειδών σπιτιού. Είναι ειδικά προϊόντα με ύφασμα λεπτής ύφανσης, μη-διαπερατό στα αλλεργιογόνα των ακάρεων. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τις κατασκευαστικές εταιρίες μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά μέσω των αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα. Πρέπει να πλένετε όλα τα κλινοσκεπάσματα σε υψηλή θερμοκρασία (55-60°C) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αντικαταστήστε τα χαλιά ή/και τις μοκέτες με σκληρό δάπεδο (π.χ. ξύλινο ή linoleum- Linoleum δάπεδα, φτιαγμένα αποκλειστικά από φυσικά υλικά (λινέλαιο, φελλό) ή μικρά στρωσίδια που θα μπορείτε να τα τινάζετε ακόμα και καθημερινά ή να τα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο.




Περιορίστε τα αντικείμενα που συσσωρεύουν ακάρεα: αν έχετε ανοιχτές βιβλιοθήκες, ντουλάπες ή ντουλάπια, φροντίστε να τα κλείσετε.



Περιορίστε τα επικαλυμμένα με ύφασμα έπιπλα, αντικαταστήστε τα με δερμάτινα. Αντικαταστήστε τις υφασμάτινες κουρτίνες με περσίδες.



Απομακρύνετε τα μαλακά παιχνίδια και αντικαταστήστε τα με ξύλινα ή πλαστικά.

Μειώστε την ενδοοικιακή υγρασία, αν είναι δυνατόν.

Περιορίστε τα διακοσμητικά αντικείμενα με επιφάνειες που είναι δύσκολο να καθαριστούν. Καθαρίστε με βρεγμένα πανάκια ή  wettex και όχι με «ξερά» ξεσκονόπανα που δεν μαζεύουν την σκόνη. Σκουπίστε με ειδική ηλεκτρική σκούπα (με αφαιρούμενο κάδο ή φίλτρο νερού) και όχι με απλή σκούπα που αναδεύει την σκόνη και δεν αφαιρεί τα ακάρεα.

Αν έχετε κατοικίδιο ζώο, φροντίστε να το καθαρίζετε συχνά και απομακρύνετέ το από τα υπνοδωμάτια.




Το παιδί μου είναι αλλεργικό στα ακάρεα, αλλά δεν μπορεί να αποχωριστεί το αγαπημένο του χνουδωτό ζωάκι. Μπορώ να βοηθήσω με κάποιο τρόπο;
Βάλτε το παιχνίδι στην κατάψυξη για λίγες ώρες, για να σκοτωθούν τα ακάρεα. Μετά πλύνετέ το σε υψηλή θερμοκρασία (>55°C) για να απομακρυνθούν τα αλλεργιογόνα και τα νεκρά ακάρεα. Όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να την επαναλαμβάνετε αρκετά συχνά.



ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΣΚΟΝΗ & ΣΤΑ ΑΚΑΡΕΑ 

Συμπτώματα: ρινίτιδα ή/και επιπεφυκίτιδα που διαρκεί όλο το χρόνο. Συχνά βήχας, δύσπνοια, κρίσεις βρογχικού άσθματος, ατοπική δερματίτιδα, κνίδωση ή παρατεταμένη συμπτωματολογία λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Οικιακή σκόνη & ακάρεα σκόνης υπάρχουν παντού!
Προσοχή κυρίως σε κλειστούς χώρους με πολλά παχιά υφάσματα, μοκέτες, χαλιά, γούνινα – πουπουλένια – μάλλινα υφάσματα, πολλά διακοσμητικά αντικείμενα και «φορτωμένα» με παιχνίδια, μαξιλαράκια κ.α. παιδικά δωμάτια.




Προσοχή στις «ανοιχτές» βιβλιοθήκες. Τοποθετείστε τα βιβλία σε συρτάρια, κλειστά ντουλάπια ή κλειστές βιβλιοθήκες.
Καλύψτε τα στρώματα & τα μαξιλάρια σας με ειδικές θήκες αδιαπέραστες από τη σκόνη (αντιαλλεργικά ειδικά καλύμματα).
Καθαρίζετε συχνά με βρεγμένες πετσέτες καθαρισμού, ειδική σκούπα για τα ακάρεα, σφουγγαρίστε, περιποιηθείτε συχνά το στρώμα σας, πλένετε συχνά τα μαξιλάρια σας και τα κλινοσκεπάσματά σας (περισσότερο από 60° C/ εβδομαδιαίως).
Αντικαταστήστε τα πουπουλένια & μάλλινα στρώματα, μαξιλάρια & κουβέρτες με συνθετικά.
Απομακρύνετε τα παραγεμισμένα ή/και «χνουδωτά» παιχνίδια από τα υπνοδωμάτια. Αν η απομάκρυνσή τους είναι αδύνατη πλύνετέ τα συχνά σε υψηλή θερμοκρασία. Αντικαταστήστε τα με ξύλινα ή/και πλαστικά.
Χρησιμοποιήστε ελαφρές κουρτίνες ή στόρια που πρέπει να πλένονται συχνά.
Τα κατοικίδια ζώα με μακρύ τρίχωμα είναι σημαντική πηγή ακάρεων. Να τα πλένετε πολύ συχνά. Αν παρόλα αυτά δεν παρατηρείται βελτίωση της συμπτωματολογίας, τότε απομακρύνετέ τα από το χώρο σας.
Καλός αερισμός και έκθεση του σπιτιού στον ήλιο.
Η θερμοκρασία του χώρου σας να είναι χαμηλότερη από 21° C και η σχετική υγρασία να είναι χαμηλότερη από 50%.
Επιτρέπεται η χρήση φίλτρου αέρα, ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο.
Να κάνετε συχνά μπάνιο, κυρίως πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.
Ελέγχετε την αλλεργία σας σε Αλλεργιολόγο. Υπάρχει ειδική αιτιολογική θεραπεία. Η σωστή θεραπεία προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργίας σας προς σοβαρότερες καταστάσεις. Μην ξεχνάτε ΣΥΧΝΑ Η ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ ΣΕ ΑΣΘΜΑ!!!




Αποφύγετε άσκοπα έξοδα!

Τα υποαλλεργικά καλύμματα, τα οποία είναι μη-διαπερατά για τα ακάρεα, είναι χρήσιμα για κάλυψη των στρωμάτων, των παπλωμάτων ή των μαξιλαριών, αλλά μπορεί να είναι ακριβά. Αξίζει να τα προμηθευτείτε! Είναι προφανές ότι βοηθούν μόνο τα άτομα που έχουν αλλεργία στα ακάρεα και όχι σε άλλες αλλεργίες!



Πηγή: www.allergia-asthma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου