Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

20 νέες -απίστευτες- οικιακές χρήσεις για το αλάτι!

Το χλωριούχο νάτριο, ένα από τα πλέον βασικά συστατικά της ανθρώπινης διατροφής και απανταχού παρόν στη φύση, μπορεί να εκτελέσει πολλούς περισσότερους σκοπούς από το να νοστιμίζει τα φαγητά μας. Δείτε πόσα «πράγματα και θαύματα» μπορείτε να κάνετε με μία χούφτα αλάτι!


20 νέες -απίστευτες- οικιακές χρήσεις για το αλάτι!
1. Ξεπαγώνει δρόμους και πεζοδρόμια: Πιθανώς ήδη γνωρίζετε πως τα εκχιονιστικά ρίχνουν συνήθως πολλά κιλά αλατιού στου δρόμους για να «καθαρίσουν» από το χιόνι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς στην αυλή σας ή στο πεζοδρόμιο (μάλιστα, είναι προτιμότερο να ρίξετε αλάτι πριν ακόμα ξεκινήσει να χιονίζει).
2. Καθαρίζει το σίδερο: «Περάστε» το ζεστό σίδερο (χωρίς ατμό) πάνω από ένα χαρτί στο οποίο έχετε ρίξει λίγο αλάτι και θα εξαφανιστούν τα κολλώδη υπολείμματα.
3. Καθαρίζει αποχετεύσεις: Ρίξτε στην αποχέτευση διάλυμα αναλογίας ½ κούπα αλάτι προς ένα λίτρο καυτού νερού.
4. Καθαρίζει κόκκινους λεκέδες (π.χ. από κρασί) από ρούχα: Ρίξτε μπόλικο αλάτι πάνω στον λεκέ, έχοντας τεντώσει το ύφασμα, και στη συνέχεια περιλούστε το με καυτό νερό.
5. Απολεπίζει και ξεμυρίζει: Χοντροί κόκκοι αλατιού σας συνδυασμό με άλλα αρωματικά άλατα συνθέτουν ένα εξαιρετικό απολεπιστικό για την επιδερμίδα. Επίσης, αν τα χέρια ή τα πόδια σας μυρίζουν, τρίψτε τα με λίγο αλάτι, το οποίο θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, και η δυσάρεστη οσμή θα φύγει αμέσως. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα βουτήξτε τα μετά σε λίγο λεμόνι.
6. Ανακουφίζει από τσιμπήματα: Αν σας τσίμπησε κουνούπι ή μέλισσα βουτήξτε ένα κομμάτι ύφασμα σε διάλυμα από αλατόνερο και πιέστε το σαν κομπρέσα στο ερεθισμένο δέρμα για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα.
7. Υγιεινή στόματος: Το αλάτι και η μαγειρική σόδα μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μία οργανική οδοντόκρεμα. Επίσης, μπορείτε να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο για να ανακουφίσετε τυχόν πληγές (π.χ. ερεθισμένες αμυγδαλές) και να δροσίσετε το στόμα σας.
8. Σβήνει τη φωτιά πιο εύκολα: Έχετε λίγο αλάτι δίπλα στο τζάκι για να σβήνετε εύκολα τα γράσα της φωτιάς, καθώς απορροφά το οξυγόνο και δεν επιτρέπει τη δημιουργία καπνού. Το αλάτι είναι ιδανικό, επίσης, αν θέλετε να σβήσετε το barbecue.
9. Καθαρίζει άλατα στην κουζίνα και ξεμυρίζει νεροχύτες: Δημιουργήστε μία πάστα με αλάτι και νερό, απλώστε τη σε ένα σφουγγάρι και καθαρίστε τέλεια μπάνια, νεροχύτες, νιπτήρες, καθώς και άλατα στον πάτο βάζων, πιάτων κ.λ.π. Στο τέλος ρίξτε αλάτι με νερό μέσα στους νεροχύτες για να ξεμυρίσουν.
10. Αφαιρεί τις στάμπες του νερού σε ξύλα: Αν θέλετε να απομακρύνετε τους λευκούς δακτυλίους που αφήνουν στα ξύλινα τραπεζάκια τα ζεστά πιάτα και ποτήρια, φτιάξτε μία πάστα από αλάτι και νερό, τρίψτε το σημείο της στάμπας και στη συνέχεια απλώστε το ειδικό γυαλιστικό πάνω από το έπιπλο.
11. Αναζωογονεί τα σφουγγάρια: Αν έχετε σφουγγάρια καινούργια, τα οποία όμως με την πρώτη κιόλας χρήση λερώθηκαν πολύ, δοκιμάστε να τα «σώσετε» βουτώντας τα για ένα βράδυ σε διάλυμα από αλατόνερο. Στύψτε τα πρωί και θα έχουν γίνει σαν καινούργια!
12. Αποτρέπει τη διάχυση χρωμάτων στο πλύσιμο: Αν ανησυχείτε ότι τα καινούργια σας ρούχα θα ξεβάψουν στο πλυντήριο, προσθέστε ¼ της κούπας αλάτι στις δύο πρώτες πλύσεις για να αποτρέψετε τη διάχυση των χρωμάτων αλλά και να διατηρήσετε το ζωηρό τους χρώμα.


Tricks για το μαγείρεμα:
1. Σαντιγύ εξπρές: Προσθέστε μία τσιμπιά όταν φτιάχνετε σαντιγί και θα είναι έτοιμη σε χρόνο μηδέν!
2. Ζουμερό κοτόπουλο: Τρίψτε αλάτι στο εξωτερικό του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας για να διατηρηθεί εσωτερικά η υγρασία του, πριν το μαγειρέψετε.
3. Όχι στα νερουλιαστά σοτέ: Ρίξτε αλάτι όταν μαγειρεύετε μελιτζάνες ή κολοκυθάκια σοτέ για να μη νερουλιάζουν.
4. Καθαρά φύλλα λαχανικών: Ξεπλύνετε τα φυλλώδη λαχανικά σας (π.χ. το σπανάκι) σε ένα λεκανάκι με μπόλικο νερό και αλάτι.
5. Εμποδίζει το ράγισμα των αυγών στο βράσιμο: Ρίξτε μία κουταλίτσα αλάτι στην κατσαρόλα όπου βράζετε τα αυγά.
6. Παγώνει άμεσα τη σαμπάνια: Βάλτε πάγο σε έναν κουβά, ακουμπήστε τη σαμπάνια και πάνω από τον πάγο ρίξτε μπόλικο αλάτι. Σε δέκα λεπτά θα έχει παγώσει!
7. Αποτρέπει το μαύρισμα φρούτων και λαχανικών: Αν έχετε να καθαρίσετε πολλές πατάτες ή μήλα και φοβάστε μη σας μαυρίσουν μέχρι να τελειώσετε, τοποθετείτε όσα έχετε καθαρίσει σε ένα μπολ με ελαφρώς αλατισμένο νερό!
8. Προστατεύει το τυρί από τη μούχλα: Βουτήξτε μία πετσέτα σε αλατόνερο και τυλίξτε την γύρω από το κομμάτια τυριού που θέλετε να μη μουχλιάσει. Την τεχνική αυτή χρησιμοποιούν οι τυροκόμοι σε όλο τον κόσμο, ενώ μπορείτε εύκολα και εσείς να την δοκιμάσετε στο σπίτι!
Πηγή: www.mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου