Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Αφήστε τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι σας

Στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον έκαναν μια μελέτη και διαπίστωσαν ότι το 39% των υποδημάτων μεταφέρουν βακτήρια C. diff (αλλιώς γνωστά ωςClostridium difficile), τα οποία είναι μια απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς είναι πολύ ανθεκτικά σε έναν μεγάλο αριθμό αντιβιοτικών. Λοιμώξεις από C. diff μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλά προβλήματα υγείας όπως  διάρροια η οποία μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε φλεγμονή του παχέος εντέρου και σε περαιτέρω σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά αν δεν ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε θεραπεία με αντιβιοτικά.


Σε μια άλλη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα 9 διαφορετικές μορφές βακτηρίων βρέθηκαν στο κάτω μέρος των υποδημάτων.
Η Good Morning America έκανε μια έρευνα και διαπίστωσε ότι το κάτω μέρος των παπουτσιών ήταν πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας. 
Επιπλέον, ο Δρ Charles Gerba, μικροβιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα έκανε μια δοκιμή με ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια και διαπίστωσε ότι μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες χρήσης των παπουτσιών, 440.000 μονάδες βακτηρίων βρέθηκαν στα παπούτσια. Ένα ποσοστό 27% του συνόλου των βακτηρίων ήταν θανατηφόρα E Coli. Βρέθηκε επίσης το βακτήριο Klebsiella pneumonia, το οποίο  μπορεί να  προκαλέσει πνευμονία  και ένα άλλο είδος βακτηρίου που ονομάζεται Serratia ficaria, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος.
 «Τα παπούτσια είναι μολυσμένα από διαφορετικές πηγές, και εμείς τακτικά μολύνουμε το κατώφλι μας από τα παπούτσια», λέει ο συντάκτης της μελέτης Μ Jahangir Alam, Ph.D.


Το βακτήριο, Clostridium difficile είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, διότι  4 από τους 10 ανθρώπους το  έχουν αυτό στα παπούτσια τους. 
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βακτηρίων που μπαίνουν στο σπίτι σας από το παπούτσι σας.
Για παράδειγμα, τα περισσότερα δάπεδα στις δημόσιες τουαλέτες περιέχουν περίπου 2 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα  (το κάθισμα της τουαλέτας περιέχει περίπου 50 βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα). 
Αυτοί είναι δύο πολύ καλοί λόγοι για να αποφύγετε να φοράτε τα παπούτσια στο σπίτι σας.
Αν έχετε μικρά παιδιά που κυλιούνται στο πάτωμα όλη την ημέρα,  είναι ακόμα πιο σημαντικό να μην φοράτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι σας.
Παιδιά ηλικίας 2 ετών και κάτω ΔΕΝ πρέπει να παίζουν σε δάπεδα που λερώνονται απο τα παπούτσια. 
Το καλύτερο είναι να αφήσετε τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι, εάν έχετε παιδί 1ος ή 2 ετών.
Το κάτω μέρος των παπουτσιών  είναι γεμάτα  μικρόβια, βακτήρια, χημικές ουσίες και παθογόνους παράγοντες που δεν θέλετε να εξαπλωθούν στο σπίτι σας.
Είναι καλύτερο να αφήσετε τον έξω κόσμο ακριβώς έξω από την πόρτα σας, μαζί με τα παπούτσια σας για την υγεία και την ασφάλεια σας.
Πηγή: althealthworks.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου